Indsigt: Det har vi lært af markedsuroen

af Mermaid

Her er en kort opdatering om, hvad vi har lært af uroen på de finansielle markeder i starten af august

Opsummering:

Finansmarkederne er i store træk tilbage til udgangspunktet fra før de voldsomme fald i starten af august. Under overfladen ligger dog stadig mange af de faktorer, som udløste uroen dengang. Mermaid fastholder et positivt syn på økonomien på den lange bane, og står som altid klar til at manøvrere, hvad der kan blive et volatilt efterår.

Afkastet for 2024 på Mermaids balancerede modelportefølje – Mermaid Balance

Indsigt:

Det er kun en måned siden japanske aktier oplevede sine største dagsfald i et halvt århundrede, folk strømmede i ly i sikre obligationer, og priserne på amerikanske teknologiaktier faldt kraftigt.

Nu er uroen forsvundet som dug for solen. På overfladen ser finansmarkederne ud til at være tilbage i den samme topform, som har præget stemningen siden 2022.

Faldet på aktiemarkedet kom efter et historisk rally i amerikanske S&P 500, der steg i 28 af de foregående 37 uger – den bedste stime siden 1989.

Efter fire uger med fald, har S&P 500 nu haft stærke stigninger de seneste to uger. Det globale indeks MSCI World er i skrivende stund kun 0,5% fra toppen i midten af juli.

Som vi skrev ud til vores kunder, da markedsuroen var på sit højeste den 5. august, anså Mermaid ikke panikken, som starten på en større korrektion. Det gør vi stadig ikke.

Mermaid er optimistisk omkring økonomien, men vurderer, at der godt kan komme flere skvulp på finansmarkederne den kommende tid.

Vi er nemlig forundrede over, hvor hurtigt markedet har glemt sin nervøsitet. Mange af de faktorer, som udløste balladen i juli og august, ligger stadig under overfladen.

  1. Værdiansættelser på mange aktiemarkeder ligger igen i den høje ende set med historiske briller og nettopositionen hos institutionelle investorer er meget lang, ifølge beregninger fra Deutsche Bank.
  2. Globale økonomiske nøgletal – især i Europa og Kina – fortsætter med at ligge til den bløde side.
  3. Realrenterne stiger mange steder i takt med, at inflationen falder – selv efter centralbankerne så småt er begyndt at sætte de nominelle renter ned.
  4. September har traditionelt været en vanskelig periode for aktier. Syv ud de de seneste ti år har september set negative afkast i S&P 500, og tillige hvert eneste år de sidste fire år.
  5. Geopolitiske spændinger er stadig høje.

Finansmarkederne står altså foran en interessant periode.

Eksponeringen mod vækstaktiver er massiv, og aktiemarkedet er priset til en perfekt, blød landing i økonomien.

Samtidig er der stor usikkerhed om både rentebane og udsigterne for særligt den amerikanske økonomi.

I juli og start august var det netop en skuffende beskæftigelsesrapport fra USA og regnskaberne fra de største teknologiselskaber, som ikke levede op til forventningerne, der var med til at rive tæppet væk under markedet.

Nye skuffelser fra økonomien, centralbankernes rentepolitik eller nøgleselskaber kan derfor hurtigt rokke ved troen på den bløde landing eller værdiansættelser – og bringe panikken tilbage i markederne.

Hos Mermaid regner vi dog stadig ikke med, at vi står på randen af en recession i amerikansk økonomi.

Vi regner med at det globale industrielle opsving fortsat vil have en positiv effekt på økonomien. Vi regner heller ikke med, at den amerikanske centralbank vil sætte renten så meget ned som markederne venter.

Markedet forventer ni rentesænkninger fra den amerikanske centralbank inden udgangen af 2026. Det mener vi, er for meget, i lyset af inflationsudviklingen.

Mermaids Positionering

Vi regner med et positivt udfald for markederne, når regnskabet gøres op om et år – men Mermaid er godt positioneret til at manøvrere, hvis marked bliver mere volatilt.

Mermaids balancerede modelportefølje er lige nu allokeret med 43 pct i aktier, deraf kun 4,3 pct. i amerikanske IT-aktier.

I vores aktieportefølje er vi vægtet højt i nordiske selskaber med global eksponering, som kan modstå kursudsving, og som vil gøre det godt i flere økonomiske scenarier.

Vi ligger med 9 pct. i guld, som har skabt et afkast på over 20 pct. i år – og som vi forventer vil outperforme yderligere i volatile markeder, hvilket vi også for nyligt kommenterede på.

Vores obligationsportefølje ligger i solide nordiske virksomhedsobligationer med korte løbetider og danske realkreditobligationer, som også ventes at gøre det godt i et volatilt marked.

Vi analyserer løbende på udviklingen, står klar til at gribe de muligheder, som markedet giver os og justerer vores kunders porteføljer, hvis det bliver nødvendigt.

God sensommer, og kontakt os endelig, såfremt I har behov yderligere information.