Forskellen mellem positive og negative scenarier for 2025 er næsten absurd store.
Det er tegn på, at vi godt kan gå en kompliceret tid i møde på finansmarkedet.
Det mener vi, er et godt argument for aktiv forvaltning, og for at sprede sin risiko ind i bl.a. nordiske aktier.
Det er analysen i en kronik fra Thomas Ditlev Wandel i dagens Finans her
Kronikken kan også læses nedenfor:
Hvis din rådgiver siger, at han ved, hvor aktiemarkedet ligger om et år, så taler han usandt.
Det gør han egentlig hver gang, han udtaler sig meget skråsikkert om fremtiden, men i disse dage bliver der smurt ekstra tykt på. For prognoserne for 2025 rummer særlig mange ubekendte.
Tag først udviklingen i verdens største økonomi – den amerikanske – der i store træk sætter retningen på finansmarkederne. Det har de seneste år været meget svært at ramme rigtigt på temperaturen på økonomien.
Konsensus ved indgangen til 2023 var en beskeden amerikansk vækst på 0,4 pct. Vi fik en vækst på hele 2,9 pct. Ved indgangen af 2024 ventede man en vækst på 1,2 pct. Vi ender sandsynligvis på omkring 2,8 pct.
Fordi man undervurderede økonomien, så undervurderede markedet også stigningerne i amerikanske aktier med omtrent 25 procentpoint sammenlagt i 2023 og 2024. Det svarer til næsten tre års normalafkast.
Næste år venter man omtrent 2 pct. Vi er også i den båd. Men det bliver sandsynligvis ikke der, vi ender.
For 2025 bliver sandsynligvis kendt for sine overraskelser – både positive og negative – der vil sende prognosen i glemmebogen.
Med en stålsat Donald Trump ved roret, Kinas voksende økonomiske udfordringer, en afkobling mellem den europæiske og amerikanske økonomi, en mulig fred i Ukraine, risikoen for en ny omgang inflation i USA og en fuldfed AI-boble i aktiemarkedet, så er der lagt i kakkelovnen.
I mange prognoser ligger de gode og dårlige scenarier derfor så langt fra hinanden, at de næsten ikke giver mening.
Tag f.eks. storbanken UBS. Forskellen på bankens bedste og dårligste scenarie er i skrivende stund omtrent 40 procentpoint for amerikanske aktier.
Banken ser en upside på omtrent 15 pct. i S&P 500 i sit gode scenarie, der inkluderer en vækstacceleration i USA under Trump og fortsat optimisme omkring kunstig intelligens.
Den ser dog også kursfald på omtrent 25 pct. i det slemme scenarie, som er en hård landing i amerikansk økonomi.
Det moderate midt-scenarie vægtes kun med 50 pct.
Vi er selv moderate optimister omkring verdensøkonomien, men mange af randscenarierne lyder ikke så usandsynlige i vores ører. Læg dertil at boblen i AI-aktierne sagtens kan briste i et moderat vækstscenarie.
Det er svære kår for detailinvestorer.
Reducerer man sin risiko betragteligt, så risikerer man at misse en eventuel slutspurt i markedet, der nemt kan vare 2025 ud.
Sætter man sig i afkasttoget, risikerer man store øretæver. En vending i markedet kan nemlig komme hurtigt og blive brutal, fordi markedet er meget koncentreret.
Amerikanske aktier fylder hele 72 pct. i det globale aktieindeks MSCI World. Seks stærkt korrelerede selskaber fylder mere end 25 pct. af MSCI USA.
Vi mener derfor, det er på tide at sprede sin risiko og se udover den håndfuld amerikanske aktier, der har drevet markedet de seneste år.
Der er masser af gode kvalitetsselskaber uden for USA – ikke mindst i Norden – som kan give både afkast og beskyttelse i de fleste scenarier.
Fjerner man chipproducenten NVDIA fra S&P 500, var indeksets afkast siden markedet vendte i efteråret 2022 stort set identisk med det brede, europæiske MSCI EMU.
Særligt på den lidt længere bane, ser vi en ide at vægte op i Norden, fordi vi tror, at mange af vores gode selskaber vil være meget levedygtige i en mere polariseret verden.
Det er et argument for en mere aktiv forvaltning, der kommer fra en aktiv forvalter. Jeg ved det godt.
Argumentet kommer endda efter endnu et år, hvor de fleste aktive forvaltere ikke har slået deres marked.
Men verden er blevet mere kompliceret, og 2025 kan blive et meget kompliceret år på markederne.
Det er netop i komplicererede år, at nogle aktive forvaltere viser deres værd. Det har mange institutionelle investorer forstået, og de øger deres aktive mandater.
Mange detailinvestorer fortsætter derimod deres færd ind i passive fonde. Jeg håber ikke for dem, at vi ender i nogle af de slemme scenarier.