Indsigt: Markedet tager for let på geopolitik

af Mermaid

Mermaids Thomas Wandel har i dag et indlæg i Finans.dk og i Morgenavisen Jyllands-Posten. Her er budskabet, at dele af finansmarkederne tager for let på konsekvenserne af de stigende geopolitiske spændinger. Læs indlægget her på Finans.

Eller læs herunder:

Med krigene i Ukraine og Mellemøsten, Donald Trumps valgsejr og den ulmende konflikt mellem USA og Kina er vi havnet i den værste geopolitiske situation siden Murens fald.

Risikoen for handelskrige, cyberangreb, populistiske valgsejre, kapitalkontroller, rigtige krige, og gud ved hvad ellers, er steget betragteligt. 

Mange virksomhedsledere har allerede indset det. Flere målinger blandt internationale erhvervsledere sætter geopolitik som den største trussel mod bundlinjen lige nu.

Men de finansielle markeder halter langt efter. Mange aktier i selskaber, som kan blive hårdt ramt, er dyre. Markedet handler våbenaktier op, men indregner ikke risiko for krig.

Set med historiske briller har markedet dog ret i at ignorere meget geopolitisk risiko. Geopolitik har som regel ikke haft en langvarig effekt på aktiekurser på store, globale selskaber.

Jo længere ned i kaninhullet man kravler, jo større bliver både konsekvenser og udfaldsrum.Thomas Ditlev Wandel

Det amerikanske aktieindeks S&P 500 er som hovedregel tilbage til den forventede stigningstakt kun seks måneder efter en geopolitisk begivenhed ifølge en analyse fra amerikanske J.P. Morgan af 36 begivenheder siden 1940. Når de endelig slår igennem, bliver markederne frygteligt overraskede.

Et halvt år efter den arabiske olieembargo, der i 1973 udløste den første oliekrise, lå S&P 500 ifølge J.P. Morgans analyse stadig godt 10 pct. under det forventede niveau. Efter 12 måneder lå indekset 37 pct. under.

Andre studier viser også, at mindre og mellemstore virksomheder rammes hårdere, og at især kurser på europæiske virksomheder har taget gedigne geopolitiske tæv de seneste år. 

Se blot på mange mindre og mellemstore tyske selskaber, som endnu ikke er kommet sig efter energikrisen i 2022.

Det er meget svært at vide på forhånd, hvilke risici som skal prises, og hvilke der skal ignoreres. 

Den direkte kurseffekt af en tarifstigning på 20 pct. i USA kan nemt beregnes, og vi ser markedet reagere prompte, når Donald Trump åbner munden.

Men ingen ved med sikkerhed, hvordan Kina og EU svarer igen, og om økonomien får lov til at reagere, som den plejer. Det er også umuligt at vide, om den tilspidsede situation får en gruppe russiske hackere til at lægge Europas energiinfrastruktur ned. 

Jo længere ned i kaninhullet man kravler, jo større bliver både konsekvenser og udfaldsrum.

Kompleksiteten betyder, at mange investorer lukker øjnene og håber på det bedste. De, som priser risici, vil derfor underperforme og stemples som sortseere. 

Se på Apple. Selskabet har store dele af sine vigtigste forsyningskæder i Kina og hentede sidste år godt 20 pct. af sin omsætning i landet.

Det gør selskabet til en vigtig brik i det geopolitiske spil i Asien og en måde, hvorpå Kina kan kaste grus i de amerikanske kapitalmarkeder.

Gang på gang har vi derfor set kinesiske tiltag skade Apple dog uden at rive tæppet væk under selskabet.

Selskabet tabte f.eks. godt 200 mia. dollars i markedsværdi på få dage i september 2023, da Kina pludselig forbød alle offentligt ansatte at bruge iPhone.

Mit hovedscenarie er stadig, at verdensøkonomien klarer skærene, og at vi får en blød landing efter inflationsbølgen.Thomas Ditlev Wandel

Kun godt tre måneder efter slog selskabets aktiekurs dog ny rekord.

Markedsværdien er siden steget med yderligere godt 20 pct. Selskabet handler til 31 gange fremtidig indtjening mod 25 gange i slutningen af september sidste år. Ingen plads til sortseere her. 

På enkelte områder lader geopolitikken dog til at flytte priser. Se f.eks. på markedet for guld.

Det ædle metal har gennem århundreder været en populær beskyttelse mod bl.a. geopolitisk uro. Justeret for inflation har guld ikke været handlet højere siden 1980. 

Enten vil markedet ikke se realiteterne i øjnene, eller også vil realiteterne snart ændre sig. 

Misforstå mig dog ikke. Jeg er ikke sortseer. Mit hovedscenarie er stadig, at verdensøkonomien klarer skærene, og at vi får en blød landing efter inflationsbølgen. Jeg er bullish på de rigtige aktier.

Men jeg har også købt guld siden 2021.