Kvartalsrapport: Halvandet års afkast på et halvt år

af Mermaid

Årets første seks måneder har bragt flotte afkast, både generelt på markedet og i særdeleshed for Mermaids portefølje af kvalitetsaktier. Således har Mermaids aktieportefølje givet et afkast på 15 % mod benchmarket MSCI Nordics 14 %, det globale MSCI Worlds 12 % og 9,6 % for MSCI Europa. Det skal ses i lyset af, at det gennemsnitlige årlige (!) afkast i MSCI World siden 1978 har været 9,3 %.

Vores afkast i dette halvår har været drevet af stærk performance fra en bred vifte af aktier i porteføljen. Flere af vores vigtigste hypoteser om markedet har spillet sig ud som ventet, og vi har set en række af de største positioner i kvalitetsselskaber levere solid vækst. Fokus på disse selskaber har nu gennem flere år bidraget signifikant til de høje risikojusterede afkast i vores portefølje og validerer dermed vores strategi.

Vi er eksperter i nordiske aktier, men er også allokeret mod amerikanske IT-aktier, som endnu engang har imponeret. Sektoren har, som vi forventede, vist sig at være robust selv i et højrentemiljø, og især de største selskaber har nydt godt af voksende overskudsgrader.

Men der har været meget fart på. 2024 har indtil nu budt på 31 rekorder i amerikanske S&P 500. Det er det sjettehøjeste antal for et første halvår siden 1928.

De ti største aktier i S&P 500 udgør nu 35 % af markedsværdien af indekset – tæt på en historisk høj andel – og kun seks selskaber stod for omtrent 60 % af kursgevinsterne i første halvår. Derfor må man spørge sig selv om, hvorvidt det kan fortsætte.

Vores obligationsportefølje har præsteret bedre end både det danske realkreditindeks og det europæiske erhvervsobligationsindeks. Dette resultat er et produkt af vores risikostyring og evne til at identificere attraktive muligheder. Kreditspændene er nu nærmest historisk lave, i takt med at markedet allokerer yderligere kapital til obligationer. Priserne indikerer dog faldende konkursrater, og derfor holder vi fast i vores investeringer i solide kvalitetsnavne med korte løbetider.

Guld har også haft et godt første halvår og har bidraget positivt til vores balancerede porteføljer. Som ventet har guld fungeret som en sikker havn for investorer i et halvår med økonomisk usikkerhed og geopolitiske spændinger.

Samlet set mener vi afkastet validerer Mermaids tilgang til fokuserede, direkte investeringer i aktier og obligationer. Vores strategi øger dertil gennemskuelighed og tryghed for kunden, og medfører lavere omkostninger.

Fremadrettet

Priserne på mange aktier og virksomhedsobligationer er efterhånden ganske høje og markedet indregner meget store indtjeningsvækstforventninger til selskaberne. Der skal altså virkelig leveres i det kommende kvartal for ikke at skuffe investorerne. Vi mener, at dette miljø skaber både udfordringer og muligheder.

På den positive side, ser det som vi forventede ud til, at det globale industrielle opsving vil fortsætte. Især for den vigtige amerikanske økonomi.

Der forventes fortsat flere rentenedsættelser fra den Europæiske Centralbank (ECB), mens markedet er blevet overrasket over de manglende rentenedsættelser i USA. Det spiller også ud, som vi forventede ved indgangen af året.

Spørgsmålet er nu, om fremgangen i økonomien samt stigende gæld bringer diskussionerne om inflation tilbage på bordet i USA, eller om rentesænkningerne kommer. Samtidig spøger implikationerne af et præsidentvalg i USA, valgene i Frankrig og Storbritannien, geopolitiske spændinger og et mangelfuldt opsving i Kina. Med det nuværende prisniveau skal forventningerne til indtjeningsvækst indfries for, at markedet kan fortsætte den positive udvikling.

I lyset af den stigende usikkerhed og høje prissætning på visse aktiver vil vi fortsætte med at følge vores velafprøvede investeringsstrategi og forblive opmærksomme på markedets bevægelser og trends.

Vi vil med stor tilfredshed lukke første halvår og se frem til det næste.