Indsigt: Derfor skal uroen på finansmarkederne tages med ro

af Mermaid

Her er en kort opdatering om uroen på de finansielle markeder og Mermaids positionering.

Opsummering:

Vi overvåger situationen nøje og er fortrøstningsfulde omkring både den underliggende økonomiske situation og vores evne til at udnytte de muligheder, som udsvingene vil bringe over de kommende uger. Vægtningen i Mermaids porteføljer gør os bedre rustet end de fleste til at modstå denne form for uro.

Afkastet for 2024 på Mermaids balancerede modelportefølje - Mermaid Balance

Afkastet for 2024 på Mermaids balancerede modelportefølje – Mermaid Balance

Markederne ryster:

Det som for et par uger siden startede med behersket hjemtagning af profit hos de største amerikanske teknologiaktier og Novo Nordisk der – som vi beskrev i kvartalsrapporten – måske er steget lidt for hurtigt, har udviklet sig til et globalt brandudsalg på markedet for de mest risikable aktiver som aktier og kryptovaluta.

Den seneste uge er frygten for en recession i amerikansk økonomi steget markant efter et skuffende nøgletal fra landets arbejdsmarked. Det forstærkede salget af især de dyreste aktier og udløste et kraftigt rentefald på statsobligationer i forventning om, at særligt den amerikanske centralbank vil sænke sine renter hurtigere end ventet.

Fredagens og mandagens kraftige aktiekursfald i især Asien har givet bevægelsen væk fra risikoaktiver og over i sikre havne på bl.a. obligationsmarkedet endnu mere momentum.

En del af balladen skyldes utvivlsomt, at det er ferietid på flere af de største finansmarkeder. Derved er handelsvolumen mindre end normalt, og udsvingene har tendens til at blive forstærket. Men bevægelserne er nu så markante, at det kan ligne et skifte væk fra de mere substansløse kursstigninger vi så i første halvår. Det har vi det egentlig fint med, for det mindsker risikoen for finansielle bobler.

I skrivende stund er de dyre amerikanske teknologiaktier i Nasdaq 100 faldet omtrent 15 pct. fra toppen, og er tilbage på det samme niveau, som de startede året på. Det globale MSCI World er nede med omtrent 6 pct. fra toppen.

På de hjemlige fronter er Novo Nordisk faldet omtrent 15 pct fra toppen og vores eget benchmark MSCI Nordic er nede med omtrent 10 pct., men stadig med solide stigninger siden årets start.

Renten på de sikreste obligationer som den 10-årige amerikansk statsobligation er faldet med næsten 1 procentpoint siden april med kursstigninger på flere procentpoint til følge.

Mermaids positionering er god:

Mermaids udgangspunkt – den balancererede portefølje – er godt rustet til at modstå denne form for udsving.

Mermaids modelportefølje er kun allokeret med 42 pct i aktier, deraf kun 4 pct. i de hårdt ramte amerikanske IT-aktier. Novo Nordisk, som traditionelt har været en defensiv aktie, udgør 14 pct. af aktieallokeringen.

I alt var vores aktieportefølje oppe med 15 pct ved afslutningen af første halvår, som nu er faldet en smule tilbage og ”kun” oppe med knap 10 pct.

Til gengæld ligger vi med hele 48 pct. i obligationer fordelt mellem sikre erhvervsobligationer med korte løbetider og danske realkreditobligationer. Mange andre forvaltere allokerer kun 40 pct. til obligationer i deres balancerede porteføljer. Afkastet på denne del af porteføljen er steget fra 1,5 pct. i første halvår til nu 3 pct. i skrivende stund.

Endelig har vi som nogle af de eneste forvaltere været vægtet i guld, som er steget med omtrent 3 procent alene siden halvårets afslutning, eller hele 19 pct siden årets start.

Mere usikkerhed fremadrettet:

Lige nu indikerer priserne på obligationsmarkedet, at der vil komme rentenedsættelser i USA på omkring 2,5 procentpoint de kommende to år. Det plejer at være foreneligt med en større økonomisk nedtur, som vil ramme verdensøkonomien hårdt.

Kurserne på mange globale aktier indikerer trods kursfald stadig forventninger om voksende indtjeninger i virksomhederne over de kommende år.

Sammenlagt er det opskriften på yderligere kursudsving på både aktie- og obligationsmarkedet, indtil der er kommet større vished om makrosituationen og Federal Reserves reaktionsmønster.

Ligeledes betyder den lave handelsvolumen i USA, verdens største finansmarked, at vi de kommende uger kan se yderligere kursudsving, fordi investorer har nemmere ved at rykke rundt med markederne.

Vi tror dog ligesom langt de fleste af de store finanshuse ikke, at vi står på randen af en recession i amerikansk økonomi. Vi ser stadig at bl.a. det global industrielle opsving, som er godt i gang, vil have en positiv effekt på økonomien. Det betyder, at den amerikanske centralbank formentlig ikke vil sætte renten så meget ned som ventet i markederne. Det betyder også, at der kan opstå gode købsmuligheder visse steder i aktiemarkederne, når angsten lægger sig igen. Men vi tror på, at tiden med substansløse kursstigninger er overstået for en tid.

Som altid i markederne kan der komme overraskelser, måske i form af geopolitiske konflikter, som kan forstærke udsvingene. Vi overvåger derfor som altid situationen nøje og står klar til at reagere.

Fortsat god sommer. Og sig endelig til, hvis I har behov for at gribe fat i os.